• Робочі часи: Понеділок - П'ятниця з 8:30 до 17:30

Гармонізація доменного простору

/Компанія “Хостмайстер” 12 квітня провела онлайн-зустріч з реєстраторами доменних імен та адміністраторами публічних доменів, на якій усі учасники доменного ринку могли висловити свою думку щодо перспектив публічних регіональних доменів, написання яких відрізняється від офіційної транслітерації регіонів та міст України. Йдеться про такі домени, як домен Києва kiev.ua (також існує публічний домен з офіційною транслітерацією kyiv.ua) або домен Одеси odessa.ua (офіційна - odesa.ua).

Учасники зустрічі зазначили, що наразі домени з офіційною транслітерацією менш популярні серед користувачів, що пов'язано з деякою інертністю споживачів. Наприклад, у домені kiev.ua налічується близько 40 тис. доменних імен, тоді як у kyiv.ua - всього 2,5 тис. Водночас кількість запитів, пов'язаних з офіційною транслітерацією, постійно зростає і вже найближчим часом такі запити стануть переважати. Крім того, домени з офіційним написанням швидше розвиваються (kyiv.ua щороку збільшується в 1,5 рази, тоді як kiev.ua скорочується).

Багатьом реєстраторам сподобалася ідея стимулювання використання доменів з офіційною транслітерацією, у тому числі й за допомогою маркетингових інструментів. Водночас, думки щодо обмеження реєстрацій у доменах, написання яких відрізняється від офіційної транслітерації, розділилися: одні реєстратори вважають неправильним закривати реєстрації в таких доменах, тоді як інші вже припинили продаж відповідних імен для своїх клієнтів (при цьому продовження існуючих імен не обмежується).

Учасники зустрічі вирішили продовжити діалог і вже найближчим часом розглянути можливі дії, пов'язані зі стимулюванням розвитку доменів з офіційною транслітерацією.

.UA - наш дім. Міцний і надійний.

  • Робочі часи: Понеділок - П'ятниця з 8:30 до 17:30